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OFFICE OF PERSONNEL MANAGEMENT

GUIDANCE ON REPORTING OFFICIAL TIME
FY 2002

The Office of Personnel Management is issuing this guidance to help departments and
agencies report on the number of hours of official time that employees used to perform
representational functions in FY 2002. Agencies are asked to complete this report and
submit it to OPM no later than October 31, 2002.

We have asked for as little official time data as possible because we are fast approaching the end
of the fiscal year and we recognize that agencies may not be able to collect and report more than
total hours of official time for FY 2002. To help us draw conclusions from the information
reported this year, OPM will examine the official time data and any explanation of unusually high
or low usage and correlate that with data we have already collected showing the number and size
of bargaining units at each Federal agency. We will work closely with agencies and unions to
establish a more comprehensive reporting framework for future years.

1. Scope of Report

Your report should cover all agencies except non-appropriated fund
instrumentalities and only those representational activities related to labor
relations, such as those provided for by 5 U.S.C. Chapter 71 and collective
bargaining agreements. Agencies should not report activities under non-labor
relations laws or regulations (e.g., civil rights laws or agency administrative
grievance procedures).

2. Reporting Period

Agencies shall provide the actual or best estimate of the number of hours of
official time used by employees in FY 2002.

3. Definitions and Terminology

Official Time means all time regardless of agency nomenclature granted to an employee
by the agency to perform representational functions under 5 U.S.C. Chapter 71 or by
collective bargaining agreement when the employee would otherwise be in a duty status.

Representational Functions refers to activities undertaken by employees acting on
behalf of the union or fulfilling the union’s responsibility to represent bargaining unit
employees in accordance with 5 U.S.C. Chapter 71 or a collective bargaining agreement.



4, Completing the Report

A. OPM expects to receive one consolidated report from each department or
agency.
You can determine how your agency collects information from its components.

B. Each report shall provide:

the name of the department or agency responsible for completing and
submitting the information;

the name of the activity, administration, or bureau if appropriate; and

the name and telephone number of a contact person for management
and for the labor organization that provided input.

C. Provide the actual or best estimate of the number of hours of official time
used by employees in FY 2002 to perform representational functions. If
actual data on official time is not available, you may estimate the hours of
official time based on the best available data or use standard statistical
sampling methods. If you provide an estimate or sample, please explain
the methodology that was used.

D. Provide any information that may explain unusually high or low usage of official time
during FY 2002.

E. OPM encourages each agency to work with their labor organizations to help determine
or verify the information reported.

PLEASE CoMPLETE YOUR REPORT BY OcTOBER 31, 2002 ANDSEND IT TO:

U.S. Office of Personnel Management
Office of Labor and Employee Relations
1900 E. Street, NW, Room 7H28
Washington, DC 20415

If you have any questions, please contact Jeffrey Sumberg, Director, Office of Labor and
Employee Relations, at (202) 606-2639 or at jsumberg@opm.gov.



