
MAXIMIZING THE USE OF APPROPRIATIONS AFTER THEIR PERIOD OF
     AVAILABILITY FOR NEW OBLIGATIONS HAS EXPIRED.

     BACKGROUND AND ISSUE.  MLRS has $1 million (plus) in FY 94 PA dollars
     being deobligated due to partial resolution of a reopener clause. I
     have informally advised MLRS/Acquisition Center/Resource Management
     that it is permissible under law to adjust a more recent contract
     (awarded in FY 96 with FY 96 funds) with those FY 94 funds. The
     adjustment is essentially an administrative "swap" of FY 94 for FY 96
     dollars on an existing obligation. The deobligated FY 96 dollars then
     may be used for a new obligation prior to 30 Sep 98.

     LEGAL THEORY. The reasoning below indicates that there is no statutory
     restriction on this type of administrative swap, and Resource
     Management representatives were unaware of any regulatory limitations.
     The undersigned is unaware of any case directly on this point.
     However, the GAO's Principles of Federal Appropriations Law (hereafter
     referred to as "the Redbook"), Second Edition, Volume 1, Chapter 5,
     Section 7, concerning contract modifications, supports this analysis.
     The analysis of this issue is somewhat complicated by the involvement
     of two (and possible three) statutes. Each statute must be separately
     applied to the facts to assure consistent legal theory and valid
     analysis. However, the simplest way to look at the situation is to
     recognize that if we knew at the beginning of each contract the exact
     amount of funds required to complete it, we could achieve initially
     the very same end result as that accomplished by the administrative
     swap of funds later in time. Therefore, unless the process or timing
     of implementing the swap contains a procedure or step prohibited by
     law, the result certainly is not prohibited.

     1. TYPE OF FUNDS - PURPOSE STATUTE. 31 USC 1301(a) addresses the
     things (i.e., purposes) for which the appropriation may be obligated.
     In case analysis one must be careful not to assume that the reference
     to a specific "appropriation" implies a specific year. For example the
     phrase "appropriation obligated on the original contract" would refer
     to the type of appropriation and not the year. One must also be
     careful not to confuse the conclusion of a case (i.e., application of
     pure theory to the specific facts or the question asked), which often
     references a specific year appropriation, with the actual legal
     theory.



     2. YEAR OF FUNDS - BONA FIDE NEEDS RULE. The rule is based in law and
     summarized by the GAO as follows: "A [time limited] appropriation may
     be obligated only to meet a legitimate, or bona fide, need arising in,
     or in some cases arising prior to but continuing to exist in, the
     fiscal [years] for which the appropriation was made." This rule
     determines which year or years of the correct appropriation (i.e.,
     type of funds) are available for the bona fide need.

     a. Generally, an obligation made in FY 96 with a one-year
     appropriation must be paid for with only that FY appropriation.
     Exceptions include: severable services which must be funded in the
     year of actual service regardless of when awarded; certain
     discretionary price adjustments under cost contracts; as specifically
     authorized by law; etc.

     b. An obligation made in one FY (e.g., FY 96) with a three year
     appropriation (e.g., PA funds) may be funded with three years of that
     type of appropriation (e.g., FY 94, 95 or 96) or any mix of those
     three years.

     c. For completeness, it should be noted that a three year
     appropriation, e.g. FY 94 PA funds, is available for obligation for FY
     94, 95 and 96 requirements. What often is overlooked is that those FY
     94 funds can be obligated in FY 94 for the future FY 95 and FY 96
     bona fide needs. This is known as making a multi-year contract with
     multiple-year funds. See the Redbook at page 5-36.

     3. AMOUNT OF FUNDS - ANTI-DEFICIENCY ACT. 31 USC 1341(a)(1)
     prohibits (in relevant part) the making or authorizing of an
     expenditure or obligation exceeding (or in advance of) an amount
     available in an appropriation or fund for the expenditure or
     obligation.

     CONCLUSION. By applying, singularly and carefully, the relevant
     statutes the proposed administrative swap appears to be legally
     permitted.

     1. PURPOSE. If the funds contain the same accounting classification
     (but for the year), and allowing for any changes to such
     classifications, then the purpose is the same.



     2. YEAR/TIMING. The only other question is whether using the FY 94
     appropriation for the contract awarded in FY 96 meets the bona fide
     needs rule. Here we must distinguish between two uses of the same
     term: obligation. A contract award creates a new obligation, and such
     an award must occur during the period of availability for new
     obligation. A modification swapping funds creates no new obligation,
     although it does "obligate" funds on the contract. Clearly, the
     obligation of funds on prior contracts after expiration of their
     availability for new obligations (e.g., price increases under a change
     order to a FFP contract) is permitted and establishes that this
     proposed obligation in FY 98 of FY 94 funds on the FY 96 bona fide
     need/contract is not prohibited merely due to timing. As previously
     noted, a FY 94 PA appropriation may be properly obligated for a FY 96
     bona fide need.

     3. AMOUNT. The present situation does not raise any issues concerning
     the amount is sufficient.
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